Kustovnice čínská - bližší informace

29.01.2016 15:28

Plody mají i v sušeném stavu světle červenou barvu   - díky vysokému obsahu karotenoidů, jsou velké asi jako sušené   hrozinky, chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem. Pro   svoji příjemnou chuť se plody dají jíst i syrové. Můžete jimi posypat a   vylepšit rýžovou, nebo krupičnou kaši, nebo je přidat do různých   ovocných knedlíků a jablečného štrůdlu. Goji se konzumují samotné jako   mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávájí do cereálních směsí ke   snídani. Skvělé je i přidávat kustovnici do ovocných koktejlů a šejků.   Čínskou specialitou je příprava čaje z goji, podobně jako to my děláme s   šípky. Kustovnici lze přitom sníst i po vyluhování. Kustovnice není   příliš bohatá na ovocné cukry a proto si po vysušení nezachová měkkost   jako třeba rozinky. Pokud vám jejich křupavá konzistence nevyhovuje,   stačí do sáčku vložit čerstvý plátek jablka. Go Ji za den absorbují   vlhkost a jsou měkké. Spolehlivě však změknou i po několika dnech, kdy   je sáček otevřený - absorbují vlhkost ze vzduchu.


Čerstvá a sušená kustovnice


Čerstvou i sušenou kustovnici je možno jíst i samotnou, stejně jako v kombinaci s ořechy a jiným sušeným ovocem.


Dochucování čajů


Kustovnice se přidává také do čajů. Plody se nechají vyluhovat cca 15 minut. I takto použité plody lze následně konzumovat.


Během   vaření by plody neměly přijít do kontaktu s kovem, proto je zapotřebí   vařit je ve skleněných, keramických či porcelánových nádobách. Rovněž je   třeba používat veškerá míchátka, sítka a další kuchyňské náčiní ze dřeva, skla či plastu.

Vyhledávání

Kontakt

Čaje Řipská Dagmar Gondeková

Řipská 16
Praha 3 - Vinohrady
733 164 194