Maté

13.02.2009 20:10

 

Yerba maté je pravděpodobně nejoblíbenější jihoamerický nápoj, připravovaný z lístku cesmíny paraguayské, což je stále zelený, asi 15 m vysoký strom. Pěstuje se hlavně na území Argentiny, Brazílie, Chile, Uruguaye a Paraguaye.
Účinky
Maté je známé především svými výraznými povzbujícími účinky. Obsahuje alkaloid kofein (v souvislosti s maté se označuje jako matein), minerální látky (magnesium, vápník, draslík, železo, křemík, fosfor aj.), vitamíny A, B, C, E, betakaroten a antioxidanty. Maté podporuje funkci ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém. Obyvatelé Jižní Ameriky také pitím maté tlumí pocit hladu, což jim pomáhá přežít v dobách nouze. V dnešní době se tato vlastnost využívá při různých redukčních dietách.
Příprava maté
Maté se správně pije z vydlabané tykve zvané kalabassa pomocí kovové (případně bambusové) trubičky zvané bombilla, která je na dolním konci opatřena sítkem. Do kalabassy se nasype jedna čajová lžička maté asi na 1,5 dl vody a zalije se trochou vlažné vody. Tím lístky dostanou pevnou konzistenci. Po několika minutách se vše zalije horkou, ale ne vařící vodou (cca 80 °C). To aby se nezničily všechny užitečné látky, obsažené v lístcích. Doporučuje se nechat lístky louhovat maximálně 3 minuty, ale v praxi lze toto doporučení těžko dodržet, ledaže by maté bylo připravováno zvlášť a do kalabassy by se přelévalo po vyluhování. Z jedné dávky lze připravit postupně až 5 nálevů. Ortodoxní příznivci pijí maté bez příchuti, ale lze jej ochutit cukrem, sirupem, medem nebo citronem.

Zajímavost
Maté je v Argentině nejoblíbenější nápoj, ale trošku se za to stydí. Cesmína paraquayská je zde běžně rostoucí keř a maté je považováno za nejobyčejnější pití. Ve skutečnosti ho pijí úplně všichni. V lepší restauraci ho na nápojovém lístku nenajdete, nabízet maté by byla ostuda. Ale na druhou stranu, každá, i ta nejdražší restaurace nabízí horkou vodu a Argentinci si sebou všude nosí plechovou cestovní verzi kalabasy.

                

            kalabasa                                                          bombilla (nerez nebo bambus)

Vyhledávání

Kontakt

Čaje Řipská Dagmar Gondeková

Řipská 16
Praha 3 - Vinohrady
733 164 194